Protesebehandling

Proteser

Proteser er enten erstatning for alle tenner i en kjeve eller for noen tenner i en kjeve.
Protesene er løse og sitter ikke fastlimt. De er billigere en bro og implantater. Fremstilles raskt.

Helprotese:

Er en protese som erstatter alle tenner i en kjeve. Består av akryl. I overkjeven dekker den ganen. Protesen sitter fast ved at den suger seg fast til underlaget. Over tid kan protesen løsne fra kjeven, da kan man etterfylle innvendig i protesen for å få den til å sitte bedre.
Renhold av protesen er vel så viktig som med egne tenner. Selv om man selvfølgelig ikke kan få hull i protesetenner så får man tannstein og bakteriebelegg både inni og utenpå. Protesen bør tas ut av munnen etter hvert måltid og rengjøres /skylles. 2 ganger pr dag bør man børste den ren både utvendig og inni. Protese rensemiddel anbefales brukt av og til. Spør din tannlege.

Delprotese:

Er en protese som erstatter noen tenner, der protesen festes med klammere (kroker) på egne tenner. Klammerne (krokene) er i et tannvennlig metall og er plasser slik at de ikke er spesielt synlig på tennene.

Midlertidige proteser:

Ved f. eks implantatbehandling er det ofte nødvendig med en midlertidig protese i noen måneder i tilhelingsfasen.

Hvor godt sitter en protese?

Feste er avhengig av hvor mange tenner du har igjen og hvordan tannkjøttet og kjevekammen ser ut. Vanligvis sitter en delprotese bedre en helprotese på grunn av klammere (kroker) på egne tennene. En hel overkjeveprotese sitter ofte bedre enn en hel underkjeveprotese fordi overkjeveprotesen dekker ganen, noe som gir den en større festeflate til gane/kjevekam. Det gjør at protesen sitter fast med en sugeeffekt.

Protese kan kreve en del tilvenning dersom du ikke har brukt det før. Man må regne med at protesen kommer til å vippe og gnage i begynnelsen før man har blitt vant til den.

Noen får problemer med å bruke proteser og vil heller ha faste tenner. Ta kontakt med din tannlege for eventuelt implantatvurdering.

©2021 Knapstad Tannklinikk  |  Webdesign by Monk

Log in with your credentials

Forgot your details?