Estetisk tannbehandling

Estetisk tannbehandling / Bleking av tenner

Estetisk tannbehandling, kan være så mangt. Mye av det vi spiser og drikker daglig kan misfarge tennene. Da kan en profesjonell rens og puss hjelpe deg til et penere/hvitere smil. Våre behandlere kan tilby rens/puss med Airflow. Dette er en skånsom form for “sandblåsing” med et fint pulver som blåses over tennene blandet med vann og luft.

Tannstein er også vanlig å få, dette fjerner vi enten med håndinstrumenter eller en “ultralydspiss” før eventuell Airflow.

Dersom tennene ikke blir hvite nok etter en Airflow kan man vurdere å bleke tennene. Det er viktig at man har fått en sjekk og rens av tennene først slik at all misfarging er borte. Vær oppmerksom på at kroner/innlegg o.l ikke er mottakelig for blekestoffet og vil ikke kunne endre farge.

Ønsker du mindre misfarging ?

Det mest åpenbare er å redusere inntaket av matvarer/drikker som misfarger som kaffe, te, røyk, snus osv. Grundig renhold redusere dannelsen av nye misfarginger – bruk av en elektrisk tannbørste vil bidra til dette. En del spesialtannkremer inneholder ekstra slipemiddel, disse bør man være forsiktig med å bruke, da overdrevet bruk kan gi slitasjeskader på tennene.

Bleking

V anbefaler hjemmebleking til våre pasienter.
Man må først ta en avstøpning av tennene og lage en gipsmodell. Gipsmodellen brukes til å fremstille en blekeskinne/plastform. Blekeskinnen skal passe perfekt over tennene. Det finnes ulike typer hjemmebleking:
nattbleking og dagbleking.

Vi benytter for det meste nattbleking:

Blekemiddelet benyttes mens man sover, 6-8 timer per natt. Antall dager varierer – enten til man har oppnådd ønsket resultat, eller inntil man har brukt opp blekemiddelet du fikk av tannlegen.
Det er på forhånd vanskelig å forutsi blekeresultatet. Resultatet varierer fra person til person. De aller fleste får hvitere tenner etter endt bleking. For å oppnå best mulig resultat, bør man følge tannlegens/tannpleierens råd både før under og etter blekingen.

Utskifting av fyllinger

Gamle amalgamfyllinger kan byttes i hvite/tannfargede plastfyllinger eller i hvite fyllinger i porselen. Dersom skaden på tannen er for stor til fylling kan man lage en krone eller ett større innlegg i porselen. Porselenet tilpasses nabotenner i farge og ligner en vanlig tann.

Fasett

En fasett er et tynt skall av porselen som limes på tannens overflate (vanligvis på fortenner). Fasetter kan brukes for å endre tennenes fasong og/eller farge, eller for å reparere en skadet tann (slått av et hjørne).
Mellomrom mellom tennene kan til en viss grad også lukkes/reduseres med fasetter.

Hvordan lages en fasett:

Tannlegen fjerner eventuelle gamle fyllinger i tannen og sliper bort den delen av tannflaten som skal dekkes av fasetten. Så tas et avtrykk av tennene, og dette sendes til en tanntekniker. Tannteknikeren fremstiller så porselensfasetten med en farge og fasong som harmonerer mest mulig med de andre tennene. Dette tar normalt 1-2 uker. Til sist kan tannlegen lime fasetten fast til tannen med et egnet festemiddel. Dersom tannen er sterkt misfarget kan det være at tannen må blekes før fasett lages.

En fasett dekker kun deler av tannen og krever mindre beslipning enn til krone. Dette er derfor en mer skånsom behandling. Fasetter er teknisk vanskelige å fremstille både for tannlege og tanntekniker og er derfor dyrere enn f. eks fyllinger.

©2021 Knapstad Tannklinikk  |  Webdesign by Monk

Log in with your credentials

Forgot your details?